Hírek > Szünidei gyermekétkeztetés táboroztatással
Keresés
OK

Szünidei gyermekétkeztetés táboroztatással

2019. július 5.

Az Újpesti Napközis Táborban járt Rétvári Bence államtitkár. Újpest Önkormányzatának kötelező feladatain túli vállalása a nyári napközis tábor lebonyolítása, amely a gyermekek biztonságos, felügyelt ellátásával, és tartalmas programlehetőségekkel segíti a családokat. A Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola bázisain rendszeresen megrendezett napközis tábor idén már hetedik alkalommal várja a résztvevőket, átlagosan napi 300-350 gyermek részvételével. A táborban a szabadidős programok ingyenesek, az igénybe vett étkezés térítési díjaira pedig ugyanazok a kedvezmények érvényesek, mint tanítási időben.

  
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára július 3-án látogatott el a napközis táborba, ahol sajtótájékoztatón fejtette ki újságíróknak, hogy mennyire elsődleges szempont a kormány számára a gyermekétkeztetés támogatása:

– A kormány számára 2010 óta nagyon fontos, hogy a szociális étkezésről gondoskodjon, és ezért évről évre keres bővülő forrásokat és lehetőségeket. Ez a kormányzat volt az, amelyik a nyári étkeztetés időtartamát 53 napról 70 napra emelte, és ez a kormányzat volt az, amelyik a nyári étkeztetés mellett a kisebb évközi szünetekben – tavasszal, télen és ősszel is - bevezette a szociális étkeztetésnek a lehetőségét pontosan azért, mert az az alapállásunk, hogy egy gyermek nem tehet arról, hogy egy tehetősebb, vagy egy kevésbé tehetős családba születik, és ezért fontos, hogy az állam a családtámogatások részeként nyújtson minél több ellátást. Így például évközben is és a szünetben is (a szünetben legalább napi egyszeri meleg ételt, évközben pedig a napi többszöri étkezést) biztosítsa azoknak, akiknek a családjai ezt igénylik és valamelyest erre rászorulnak, valamint nem tartoznak az óvodások-bölcsődések közül abba a legtehetősebb kb. 10%-ba, akik nem kapják ezt most már ingyenesen az állam részéről.
Fontos tehát, hogy minden gyermeknek megadjuk az egészséges fejlődés lehetőségét, hogy minden nap – évközben és szünetekben is - egészséges ételt kaphasson, és akinél ebben az állam és az önkormányzatok közreműködése szükséges, ott ezt meg is tesszük. Talán önök is tudják, hogy 29 milliárd forint volt az az összeg, amit gyermekétkeztetésre, szociális étkeztetésre 2010-ben az akkori költségvetés tartalmazott. Ezzel a 29 milliárd forinttal szemben ma már 79 milliárd forintot fordítunk szociális étkeztetésre, a következő évben pedig minden korábbinál többet, 82 milliárd forintot fogunk fordítani szociális étkeztetési célokra. Ebből egyértelmű, hogy mindenki számára, aki rászorul, mindenki számára, aki igényli, jut a szociális étkeztetési keretből. Az idei nyáron is kb. 120 ezer gyermek családja igényelte, hogy ebben részt vehessen, és természetesen mindenki számára, aki igényelte és jogosult erre, ezt biztosítani is tudjuk. Ezek a költségvetésben megemelt keretek biztosítják, hogy forráshiány miatt évek óta egyetlen egy család kérelmét sem kellett visszautasítani. Aki kérte az önkormányzaton keresztül, hogy a gyermeke évközben, vagy a szünetben szociális étkeztetésben részesüljön, s aki erre jogosult volt, azok közül ezt mindenki megkapta. Senki nem kapott olyan levelet a polgári kormány alatt, hogy forráshiány miatt nem tudjuk az ő gyereke étkezését biztosítani. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos lépés volt. 

Nemcsak a költségkeretek bővültek olyan szempontból, hogy több embernek, több családnak tudunk segíteni, hanem a napi nyersanyag keret is bővült. 370 forint volt az, amit pár évvel ezelőtt egynapi nyersanyagbeszerzésre lehetett fordítani a nyári szociális étkeztetésben, ez pedig ma már 570 forint. Tehát megemelkedett az a keret, amiből lehet gazdálkodni. Nagyon fontos, hogy minél egészségesebb ételekhez jussanak a gyerekek, ezért is emeltük meg a nyersanyagkeretet. Ugyanezt a célt szolgálta az is, hogy nem csak a napi nyersanyag keret tudott növekedni, hanem egyre több és több konyhát tudtunk felújítani. Ha megnézzük az elmúlt évek különböző önkormányzati konyhafelújítási pályázatait, akkor azt látjuk, hogy 2015 óta 480 olyan önkormányzati konyhát tudtuk felújítani, ahol iskolákra, óvodákra, bölcsődékre főznek, és több, mint 12 milliárd forintnyi támogatást tudott a kormány arra adni, hogy korszerűbb konyhák legyenek. Ez mindenképpen szintlépés, egy sokkal egészségesebb, energiatakarékosabb működés alapja, hiszen a felújított konyhák fenntartása kevesebbe kerül, a felújított konyhákban egészségesebb, jobb minőségű ételeket lehet elkészíteni, így tehát a gyermekek számára ez is egy fontos előrelépés. Nagyobb összköltségvetési keretből, tehát nagyobb napi keretből több szünetben, több napon, több gyermek számára, egészségesebb, korszerűbb körülmények között tudjuk a szociális étkeztetést vinni. Nagyon köszönjük az önkormányzatok közreműködését, hiszen az állam rajtuk keresztül biztosítja ezt az idei 79 milliárdos és a jövőre még magasabb keretet. A rendszerváltás óta ilyen forrás nem volt még a szociális étkeztetés számára, mint amit a jövő évi költségvetés tartalmaz. Ennek a végrehajtása az önkormányzatoknál történik, hiszen ott jelentkeznek be a családok, akik ezt majd igénylik – tehát csak az önkormányzatok együttműködésével valósulhat majd meg. Itt köszönöm meg Wintermantel Zsolt polgármester úrnak is, hogy Újpesten erre is figyelme van az önkormányzatnak, ezt is megszervezi és itt ráadásul nem csak egy étkeztetésről van szó, hanem egy tábort is szerveznek köré az önkormányzat nem kis erőfeszítései révén.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere a sajtó képviselőinek elmondta, hogyan működik a napközis tábor Újpesten:

– Itt nem kizárólag a szociális étkeztetés zajlik, hanem az önkormányzat önként vállalt feladataként napközis tábort működtet, melyben a mai napon 280 gyermek – de csúcsidőben akár 350 gyermek - napi foglalkoztatását, tartalmas időtöltését tudjuk szolgáltatni. Ennek keretén belül tudjuk biztosítani az étkeztetést is olyan feltételekkel, ahogy a gyermekek évközben, a tanítási időszak alatt is igénybe tudják ezt venni – köszönhetően a kormány támogatási programjának. Ebben az Újpesti Napközis Táborban, itt a bázison gyülekeznek a gyerekek és innen is tudnak hazamenni, de számtalan programot szervezünk nekik. Az Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Házában kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, ellátogathatnak Magyarország legnagyobb szabadidős családi játszóparkjába, a Tarzan Parkba, az állatkertbe, a Halassy Uszodába, de van Újpesten egy hatalmas beltéri mászóközpont, azt is kipróbálhatják, vagy akár a négy évszakos sípályán alsajátíthatják a síelés alapjait. Számtalan programmal tudjuk őket szórakoztatni, hogy tartalmasan teljen a nyaruk. Örülünk, hogy itt az étkeztetés és a nyári táboroztatás együtt valósulhat meg. Azt gondolom, hogy ez példamutató, és remélem, hogy minél több helyen lesz ez így a nyári időszakban!


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya