Hírek > Lecsófesztivál Újpesten!
Keresés
OK

Lecsófesztivál Újpesten!

2019. szeptember 7.

Ahogy azt már az újpesti polgárok megszokták, idén ősszel sem maradhat el a lecsófesztivál.

  
Szeptember 14-én tehetik próbára szakácstudományukat, titkos receptúrájukat a lecsó helyi szerelmesei, hogy kiderüljön, ki főzi meg 2019 legízletesebb lecsóját! Aki kilátogat a rendezvényre, az újpesti piac épülete elé, az csak jól járhat, ellesheti a versenyzők trükkjeit, a végén pedig jól is lakhat, hiszen a zsűri értékelése után az összes pályaművet meg lehet kóstolni!

Lecsóra fel, várjuk a jelentkezőket, hiszen aki magyar, az kell, hogy értsen a lecsóhoz is!


Lecsó. A pörkölt mellett a legmagyarabb étel. Igazi nyári-őszi fogás, a paprika- és a paradicsomszezon gasztronómiai királya, vitamindús, ízletes, sokszínű étke. Lecsó főzésével mindenki foglalkozott már, aki egyszer is megfordult a konyhában vagy a bogrács mellett, személyes ügye minden magyar embernek, éppen ezért nincs is két egyforma lecsó, így nem létezik lecsórecept sem.

A lecsó. Nemzetivé váló ételeink legkülönösebbike. Valójában egy mártásnak indult zöldségragu. A magyar konyha paprikás, pusztából eredő bográcsos világának terméke. Amihez ugye kellett Amerika felfedezése is, majd a törökök százötven éves vendégsége, akik behozták hazánkba a lecsóhoz valókat. Az 1800-as évek szakácskönyveiben már szerepel a lecsó, akkor még rác-szerb –ételként, aztán amikor a paprika és a paradicsom már minden magyar konyhakertben megtermett, a lecsó elfoglalta az őt megillető trónt.

Lecsó. Mindenki másképp csinálja. Mindenki a sajátját tartja az egyetlen és tökéletes verziónak, mégis mindenki másképp csinálja. Szerencsére nyár végére már van olcsó lecsópaprika és paradicsom is a piacon, lehet kísérletezni az ízekkel. Az alap persze mindig ugyanaz, paprika, paradicsom, hagyma, só, bors, na meg egy kis kolbász a húsimádóknak, amihez aztán minden amatőr és profi lecsóbűvész beleteheti a saját titkát.

A lé. Van, aki hosszú lével szereti a lecsót, friss kenyérrel tunkolva a szaftot, mások a sűrűbb alapra esküsznek. A sűrűség persze a zsíros alap mennyiségétől és minőségétől is függ, a szalonnán pirított indítás, vagy az egészséges mangalicazsír egész más köntöst ad az ételnek, mint amikor finom étolajat használ a reformszakács. A paprika és a paradicsom önmagában elég folyadékot ereszt a szafthoz, ám amikor kezd elfőni a lé, pótolni kell a nedvességet. Nem csak víz jöhet szóba, fehérborral mediterrán jelleget kaphat a lecsó, a vörösbortól testesebb lesz a szaft, ha meg rozéval öntjük fel, a két ízt variálhatjuk. Vannak, akik sörrel is próbálkoztak már, ha a lecsóba kerül valamilyen füstölt hús is, akkor ez a párosítás is nagyon ízletes.

Miből mennyi? Van, aki a paprika, van, aki a paradicsom többségére esküszik, egyes vélemények szerint az sem mindegy, milyen formára vágva kerül a fazékba vagy a lábosba a zöldség. Alapból úgy kell indulni, hogy egy az egyhez az arány, fele annyi hagymával, ezen aztán mindenki úgy variál ahogy akar. Egy biztos, karikára vágni a többség szerint tilos, az a szendvicsre való, a lecsónál szentségtörés. Az apróra vágott alap sűrűbb elegyet eredményezz, a nagyobb szeletekből roppanósabb étel születhet. A lecsó nem pörkölt, nem alapeleme sem az őrölt pirospaprika, sem a fokhagyma, ám ezekkel is lehet trükközni. Ahogy a kolbásszal, legyen a lángolt, füstölt, csípős vagy éppen a mezei, lecsóba való, virsli, egyben vagy karikázva, mind-mind más ízt ad. A pincestílus kedvelői füstölt húst, csülköt, sonkát is tesznek bele, a lecsó tulajdonképpen mindent elbír. Ahogy a tojást – habarva vagy beverve – rizst, balkáni módra, vagy éppen tarhonyával, ahogy a hortobágyi pásztorok rakták össze a lecsójukat. Lehet vadítani padlizsánnal, cukkínivel, van, aki gyalult tökkel is kipróbálta már. Az ízvarázs elbírja a koriandert, a római köményt, de még a fahéjat is, köretként fel lehet tálalni csirkéhez, halhoz, sültekhez is. Ám az igazi lecsó önmagában az, ami, bográcsban, szabad tűzön, illatozva, megunhatatlanul.


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya