Hírek > Mohamed Aida hazatért Újpestre
Keresés
OK

Mohamed Aida hazatért Újpestre

Újpesti Találkozások | Szöveg: Klementisz Réka | Kép: Muray Gábor

2014. augusztus 6.

Mire odaérek Aidához a megbeszélt helyre, a Tarzan Parkba, nagyobbik lánya, Olívia legszívesebben beköltözne a Felhővárba, csak hogy biztos legyen, az összes játékot kipróbálhatja az ország legnagyobb játszóparkjában. A két hónapos Leilát még jobban leköti Aida hangja, közelsége; félálomban is kapaszkodik az ujjába, miközben egy padon beszélgetünk.

Aida Leila születése előtt, az év elején igazolt a lila-fehérekhez, de nem ismeretlen terepre jött, mondja. Valójában hazaérkezett. – A nyolcvanas évek elején költöztünk Újpestre, lakást tudott venni édesanyám a víztorony közelében. Nagy dolog volt az akkor! Édesanyám a mai napig itt lakik, mi a gyerekekkel közben Zuglóba költöztünk, de a vívás visszahozott ide. Újpest számomra a családi fészek, az otthon melege. Jó érzés visszatérni, felélednek az emlékek. Öröm látni, hogy parkosabb lett a város, sok a családbarát és a sportközpontú fejlesztés, az új játszótér – mondja, fél szemét az örökmozgó Olívián tartja, aki közben a TarzanTM Park egyik mászókáját veszi birtokba.

Mohamed Aida hazatért Újpestre

Több oka is volt az átigazolásomnak – folytatja. – Az MTK-ban töltöttem több mint húsz évet, aztán a Törekvéshez kerültem, de a lányok születése óta változtak a céljaim. Olyan klubot kerestem, amellyel ezeket a célokat össze tudom hangolni. Az UTE nagyon jó feltételeket és biztos hátteret kínált, hálás vagyok ezért. A 2016-os riói olimpiai jó szereplést tűztük ki közös célnak. Ez lesz a hatodik olimpiám, egy szépen csillogó olimpiai érem viszont még hiányzik a kollekciómból. Női tőrben nem rendeznek csapatversenyt, egyéniben viszont szeretnék bizonyítani – meséli a döntés hátteréről, mintha teljesen természetes volna, hogy kétgyerekes édesanyaként sem enged az edzési fegyelemből.

Mohamed Aida hazatért Újpestre

– Olívia születése, aztán most Leila jövetele óta azért sok minden megváltozott – visszakozik. – Fizikai szinten jobban le vagyok terhelve, kevesebbet alszom, gyengébb az erőnlétem, de azt vettem észre öt éve is, hogy hamar túljutottam ezen, és rengeteget javult a koncentrációm. Gyerekek mellett egy anya figyelme mindig osztott, de ha a páston vagyok, száz százalékban ott kell lennem. Önfegyelem kell hozzá, és ezt érdekes módon könnyebben gyakorlom, mióta anya vagyok – magyarázza.Amikor felvetem, kívülállóként milyen felfoghatatlan az élsportoló édesanyák időbeosztási bravúrja, nevetve válaszolja: – Nem egyszerű, de nem is lehetetlen! Ciklusokban felpörög az életünk, aztán szakítunk időt pihenésre is.

Egy sportoló élete versenyciklusokhoz, olimpiai időszakokhoz igazodik. A lányaim születését is így kellett terveznem.

A legnehezebb az, hogy nincsenek átmenetek. Végletek között mozgunk. Anyaként extra adag rugalmasság kell ahhoz, hogy a hétköznapok gördülékenyen működjenek – mondja, bevallva azt is, hogy Leila születése előtt még úgy tervezte, az idei nyári vívó-világbajnokságon már indul majd. De mindenáron sem erőltet semmit – a vb-ről a lányok és a jó erőnlét megszerzése érdekében letett. Decemberre, az országos bajnokságra viszont már szeretne újra csúcsformába lendülni. A nyáron férjéhez, a kanadai párbajtőröző Laurie Shonghoz Vancouverbe repül, és már el is kezdi az erőnléti alapozást.

 

Laurie és Aida házasságáról cikkeztek a lapok 2005-ben, de kevesen tudják, hogy életüket azóta is a két kontinens közötti ingázás határozza meg: – Amíg Laurie is versenyzett, edzési és versenyszezonok között repültem hozzá Kanadába. Mióta megismertem, úgy érzem, nincsenek korlátok! Laurie azóta már abbahagyta a versenyzést, golfmenedzserként dolgozik, és a lányok születése is bonyolított a helyzeten. Hamarosan útra kelünk, most először hárman. Kicsit izgulok a pakolás, a repülőút miatt, de nagyon várom! – meséli, Leila pedig rábólint, elalszik Aida ölében.

Kettejük, így a lányok ereiben egyébként meglehetősen sokféle nép vére keveredik, hiszen Laurie édesapja kínai, édesanyja ír-skót származású, Aida pedig magyar-arab szülők gyermeke. A szöuli vívó-vb-n ismerkedtek meg 1999-ben, és az első perctől tökéletesen megértették egymást, meséli Aida. Két sportember egymás túlzsúfolt és zaklatott időbeosztását is gond nélkül tolerálta. Lassan tíz éve tartó ingázás után viszont végre Budapesten egyesülhet a család. Laurie az év végén Budapestre költözik: – Sokan kérdezik, miért nem én költözöm a gyerekekkel, de a válasz nekem egyértelmű. Fontosabbak a családi kötelékek, az itthon biztonságot adó fészek, mint az anyagi előnyök, amit a kiköltözéssel nyerhetnénk – szögezi le világosan. Egy ilyen köteléknek köszönheti sportkarrierjét is:

– Jövőre lesz 30. éve, hogy a mesteremmel, Solti Antallal együtt dolgozunk. Az UTE-ban is mellettem marad, irányítja a felkészülésemet. Második apámnak tekintem, rengeteget köszönhetek neki. Az ő szigorú, de jóságos, motiváló, karizmatikus egyéniségének köszönhetem nagyrészt, hogy kitartottam a vívás mellett – vallja Aida, akit néha már az ötéves Olívia is elkísér a Király utcai vívóterembe, így még az sem kizárt, hogy egyszer ő is beleszeret a pástok világába. 

Az Újpesti Találkozások magazin harmadik számában Pásztor Erzsivel beszélgettünk

A beszélgetés az Újpesti Találkozások magazin 2014. júliusi számában jelent meg.
Keresse Újpesten a postaládájában és egyes ÚjpestKártya elfogadóhelyen.Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya