Hírek > Nagykanállal, egészségeset
Keresés
OK

Nagykanállal, egészségeset

2014. október 9.

„Legyen elég és finom” – mondja a negyedikes Marci, és mosolyogva helyeselnek barátai, köztük a karatézó Dani, a menzai ebéddel, illetve a napi háromszori étkezést biztosító napközis ellátással kapcsolatban. Dani azt is hozzáfűzi: nem baj, ha hasonlít a nagyi főztjére. Majd elhangzik a végszó: és lehetne többször palacsinta! Hogy miként lehet a sokféle kívánalmat megvalósítani? – erről dr. Molnár Szabolcs alpolgármesterrel beszélgettünk. – A feleségemmel három fiút nevelünk, pontosan tudom, hogy az első kérdés a vacsoraasztalnál az, hogy ki mit evett a menzán és ízlett-e az étel – mondja az alpolgármester. – A családoknál  naponta elhangzó „rutinkérdés” azonban nagyon is lényeges, mert a szülő így kap ismereteket arról, mire van, mire lehet szüksége a gyermeknek a menzai étel mellett. Az óvodásoknak, a kisiskolásoknak és a nagyobbaknak olyan étrendre van szükségük, ami nemcsak ízletes és változatos, hanem elősegíti a gyermek testi-lelki fejlődését. Van benne vitamin, ásványi anyag, és minél több zöldség és gyümölcs. Gondoljunk csak bele, egy iskolás gyermeknek a napi energiaszükséglete 2200–2500 kcal, ami egy közepes mennyiségű fizikai munkát végző felnőttével azonos – hangsúlyozza dr. Molnár Szabolcs. – Gyermekeink napi öt-nyolc órát töltenek az iskolapadban tanulással, és ezt követik még a különböző különórák, edzések, távol vannak otthonuktól. Jó esetben a napi ötszöri étkezésből hármat az iskolában fogyaszthatnak el. Ismerve a szülők munkahelyi leterheltségét, bizony nem könnyű megvalósítani, hogy a vacsoránál és a hétvégén egyaránt minden szempontból egészséges és változatos étel kerüljön az asztalra. 

UK. Hogyan lehet megközelíteni már a menzán az optimális étrendet?

Dr. Molnár Szabolcs: A sokféle kívánalmat Újpesten a Menzaminta Kft. vegyíti egybe, amely augusztus elsejétől új beszállítóként végzi az óvodákba és az iskolákba járók étkeztetését. Újdonság, hogy Újpesten már most, a hatályba lépés előtt elérhetővé váltak az egészségesebb ételek, az új étrend az Európai Unión belül is szigorúnak számító előírásnak felel meg, amely többek között limitált só-és cukortartalmat ír elő. A jövő év január 1-jével életbe lépő jogszabály a só- és cukorfelhasználás csökkentése mellett kitér a tejtermékek, a húsfélék és a teljes kiőrlésű pékáruk arányának meghatározására is. További újdonság, hogy a családok már most kétféle menüből választhatnak, lehetőség van a negye­dével drágább, de ugyanannyival több nyersanyagnormájú menü kipróbálására is. Mindkét ételsor megfelel az érvényes előírásoknak. Lehetőség van arra, hogy a gyermekek napi háromszori étkezést igényeljenek, de arra is, hogy csupán a meleg ebéd igénylésével éljenek. Számos családnak jelent segítséget, hogy augusztus 1-jétől lehetőség nyílt arra is, hogy az ételallergiájuk miatt speciális étrendet követők is igénybe vehessék a menzát. Önkormányzatunk továbbra is támogatja a diákétkeztetést, például oly módon is, hogy a nehéz helyzetben lévő családoknak a térítési díjat mérsékli vagy elengedi. A havi menüsort látva, úgy gondolom, változatos és ízletes ételek kerülnek a gyermekek tányérjára.

UK. Az ételválaszték mellett szólunk az ebédbefizetés korszerűsítéséről is…

Dr.M.Sz. Valóban korszerűsödött az ebédbefizetés; az önkormányzat gazdasági intézménye új ebédrendelő programot állított üzembe. A regisztráció után használható program az ételkiválasztás mellett lehetővé teszi a bankkártyás fizetést is, amely azért előnyös, mert eddig csak az iskolában megadott napokon lehetett ebédet, illetve háromszori ellátást befizetni. Természetesen a készpénzes fizetési lehetőség is ugyanúgy megmaradt az óvodákban, iskolákban.

Nagykanállal, egészségeset

UK. A nyári szünidőben megvalósított iskolafelújítások az étkezőket is érintették. Miként?

Dr.M.Sz. Nem csupán az étkezés korszerűsödött, a szállítóval kötött szerződésünk értelmében három éven belül, száztízmillió forint értékben az összes tálalót felújítja, az étkezőket pedig az önkormányzat tette rendbe saját erőből még a nyári szünet idején. A tálalók korszerűsítését már szintén megkezdődött, az újpesti Szűcs Sándor Általános Iskolában és az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban pedig nem csupán felújítják, hanem bővítik is az étkezőt.

(BK, MOA)

(Újpesti Találkozások 2014/4. szám, szöveg: Bangha Katalin, fotó: Svájer Barbara és Depositphotos)


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya