Hírek > Az Újpesti Találkozások magazin harmadik számában ...
Keresés
OK

Az Újpesti Találkozások magazin harmadik számában Pásztor Erzsivel beszélgettünk

2014. július 23.

Az Újpesti Találkozások magazin harmadik számában Pásztor Erzsivel beszélgettünk

Pásztor Erzsi évtizedekig volt az ország Janka nénije; a Kossuth- és Jászai-díjas színésznõ, érdemes mûvész Újpest díszpolgára is. Alapvetõen komikai tehetségét furcsa, belsõ indíttatású groteszk humor színezi, de a tragédia sem idegen tõle. Számtalan filmszerepe volt, a magyar filmtörténet egyik legfeledhetetlenebb alakítását nyújtotta a Veri az ördög a feleségét címû filmremek fõszerepében, amelyért akkor megkapta a Magyar Filmszemle legjobb nõi alakítás díját.

UK. Honnan ez a nagy energia? Tegnap is színpadon volt, méghozzá vidéken. Nem fárasztó már ez egy kicsit?

P.E. Kicsit? Borzalmasan fárasztó, ráadásul gyûlölök utazni. No de mit csinálnék a színpad nélkül? Szükségem van rá. Szükségem van arra, hogy legyen dolgom.

UK. Úgy érzem, az elõbb mintha ki akart volna térni a téma elõl. Ott tartottunk, hogy töretlen, nagyszerû életpálya van ön mögött, megszámlálhatatlanul sok szerep és rengeteg díj.

P.E. Jaj, csak a díjakról ne beszéljünk! Mindig arról kérdeznek.

UK. Jó, akkor én most inkább a hullámvölgyekrõl kérdeznék…

P.E. Igen? Hullámvölgyekrõl?

UK. Nagy ívû életek mögött általában mélységes hullámvölgyek is vannak…

P.E. Így igaz. Nem adja könnyen magát az élet senkinek sem.

UK. Nagyon érdekelne, hogy a legnehezebb pillanatokban mi segítette át azt az embert, akit mindenki mindig derûsnek, vidámnak, erõsnek, sikeresnek lát. Mi volt az a feladat az életében, amit a legnehezebb volt megoldania és mibõl merített akkor erõt?

P.E. Volt ilyen több is. De talán ami igazán erõssé tett, a legnehezebb életperiódus, amikor el kellett válnom a férjemtõl. Nagy szerelem volt. A fõiskolán ismerkedtünk meg. Õ a gyermekem apja. Huszonegy évig éltünk együtt, de sajnos az alkoholbetegsége már olyan méreteket öltött, hogy döntenem kellett. Huszonegy együtt töltött év. Ez akkora közös élethossz, hogy más embereknek akár egy egész életet jelent. De ki kellett lépnem. Szó szerint azt hittem, meghalok. Akkor még élt az édesanyám, aki egy fantasztikus nõ volt, két lábbal állt a földön, csupa humor, csupa derû, csupa humánum, szóval egy olyan ember, aki sugározta a szeretetet, az életigenlést. Õ volt mellettem mindvégig, példát mutatva, hogy hogyan kell erõsnek maradni. A család tartott egészben akkor engem. Az édesanyám, aki a példaképem volt, és a lányom, akiért mindennap érdemes volt újrakezdeni az életet. Nagyon megszenvedtem ezt az idõszakot. De végül is végig tudtam csinálni, talpra álltam. A család bizony minden mélyponton át tudja segíteni az embert. És persze a munka, a hivatás. Hogy érezheted, tudhatod: van dolgod ebben a világban.

UK. Ha már a munkánál tartunk… Ön évtizedeken át volt az ország Janka nénije. Manapság sok fiatal színésznõ panaszkodik arra, hogy egy-egy sorozatszerep miatt késõbb nem szívesen alkalmazzák komolyabb, színházi szerepre. Mit tanácsol nekik?

P.E. Azt, hogy ne nyafogjanak, hanem döntsenek. Az adott szituáció és az egyéni élethelyzet dönti el, mire kell igent mondani és mire nem. Vállalni kell a döntések következményeit. Mostanában azzal szoktam viccelni, hogy azért bajban lettem volna, ha akkor, amikor én szerepeltem sorozatban, nekem is kötelezõ lett volna mindenféle VIP-partin meg fogadáson megjelenni, koccintgatni, mosolyogni. Én nem vagyok ez a típus. A másik meg az, hogy abban az idõben, amikor én forgattam, a sorozatokban túlnyomó többségében színészek játszották a szerepeket, nem járókelõk. Most ez legtöbbször épp fordítva van. Elhiszem, hogy nem könnyû a döntés.

UK. Sokszor nyilatkozta már, hogy újpestinek vallja magát, szereti Újpestet, ez az igazi otthona. Melyik a legszebb gyerekkori emléke, ami a városhoz fûzõdik?

P.E. A ház, ahol anyám fodrászüzlete volt, és annak az udvara. Akkor úgy hívták: Gróf Apponyi Albert utca, ez most Mártírok útja. Nagyon sok emlék köt ahhoz a házhoz. De a legmeghatározóbb, hogy ezen az udvaron játszottam együtt azzal a barátnõmmel, aki mai napig a barátnõm.

 - Szöveg: Tallér Edina, Fotó: Várai Mihály -

Az Újpesti Találkozások magazin harmadik számában Pásztor Erzsivel beszélgettünk

A beszélgetés az Újpesti Találkozások magazin 2014. júliusi számában jelent meg.
Keresse Újpesten a postaládájában és egyes ÚjpestKártya elfogadóhelyen.


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya