Hírek > Tájékoztató a fenyőfák kihelyezéséről és elszállításáról
Keresés
OK

Tájékoztató a fenyőfák kihelyezéséről és elszállításáról

2017. január 12.

Budapesten, a karácsonyi ünnepeket követően az FKF Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt. szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, becslések szerint mintegy 20000 darab tűlevelű kerül ki az utcákra Újpesten, ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve hasznosításukat megoldani.

  
Tapasztalatok szerint vízkeresztet, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgéppel gyűjtik össze az örökzöldeket. 

Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem lehet összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről. 

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy az alább felsorolt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát. 

A fenyőket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot. 

IV. kerületi fenyőfagyűjtőhelyek 

Szigeti József u. (parkoló, Árpád úti víztorony mögött) 
Erzsébet u. – Tél u. (parkoló sarka) 
Rózsa u. – Elem u. (parkoló vége) 
Ványoló u. – Lakkozó u. sarok 
Kordován tér – Bőröndös u. parkoló 
Hajló u. – Nádasdy u. parkoló 
Sárpatak u. – Hargita u. parkoló 
Csíkszentiván u. – Homoktövis u. parkoló 
Hajló u. – Pácoló utcával szemben parkoló 

Amennyiben a fent említett helyeken kívül (elsősorban a kevésbé forgalmas, félreeső részeken) egy hétnél régebben kihelyezett fenyőfáról szereznek tudomást, jelezzék a Budapest Főváros IV. kerület, Újpest Önkormányzat Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Osztályán (tel.: 231-3148), ahol gondoskodnak az elszállításról.
 
forrás: ujpest.hu


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya