Hírek > Vendégségben: Újpest a szenvedélyem!
Keresés
OK

Vendégségben: Újpest a szenvedélyem!

2014. október 29.

Vendégségben: Újpest a szenvedélyem!

Szöveg: Ú.T. Fotó: Várai Mihály

– vallja magáról Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere. Véleményét a legtöbb újpesti polgár osztja, hiszen aki ebben a városban nőtt fel, itt lettek barátai, itt valósította meg álmait és vált a közösség részévé, nem is vélekedhet másképp. Városunk vezetőjével beszélgettünk a fiatalkoráról, a családjáról, a terveiről és természetesen Újpestről.

UK. Mióta él Újpesten?

Wintermantel Zsolt: Hatéves koromban költözött ide a családunk, egy Rózsa utcai panelházba. Rövid időn belül ízig-vérig újpesti lettem, nem tudnám másutt elképzelni az életem. Később, egyetemista koromban Újpest kertváro­sában vettek házat a szüleim.

UK. Milyen családi háttér áll ön mögött?

W.Zs. Tíz éve élek házasságban. Két gyönyörű gyermekünk született, a fiam hamarosan kilenc-, a lányom ötéves lesz.

UK. Legfőbb céljai közt szerepelt, hogy otthonossá tegye városunkat. Milyen eszközökkel igyekezett ezt megvalósítani?

W.Zs. Újpest a tágabb otthonunk, úgy kell gondozni, mint a saját lakásunkat, kertünket. Mindig azt vallottam, hogy egy város nem az utcák és házak egységét, hanem a benne élők mindennapjait jelenti. A közösség életét. Szerintem egy város vezetőjének a legfőbb dolga, hogy a közösséget erősítse. Újpesten nagyon erős összefogás volt és van, nem véletlenül ért el ez a város annyi sikert. Az én célom, hogy ez a jövőben is így legyen.

UK. A gyerekek közösségére is nagy hangsúlyt fordít. Miért tartja ezt fontosnak?

W.Zs. A közösségépítést nem lehet túl korán kezdeni. A jövő Újpestje olyan lesz, amilyen felnőtteket nevelünk a gyermekeinkből. Ennek szellemében bővítettük, újítottuk fel az iskolákat, óvodákat.  Ingyenes tankönyv várja a gyerekeket az újpesti iskolákban, valamint az elsősök ajándékokat kapnak az első iskolai napjukon. Három évvel ezelőtt vezettük be az úgynevezett babaköszöntő csomagot, így kifejezve a szülőknek, hogy mi minden kis újpesti jövevényt nagy örömmel fogadunk. Ezek jelképes dolgok, de így szeretnénk kifejezni, hogy egy közösség, egy nagy család vagyunk.

UK. Milyen szociális támogatást nyújt az önkormányzat a nehezebb sorsú polgároknak?

W.Zs. Nyilván egy ekkora közösségben vannak olyanok is, akik saját hibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Mi felelősséget érzünk irántuk, és nem csak a hivatalos úton, nem csak az önkormányzat szociális osztályán keresztül nyújtunk nekik segítséget. Létrehoztuk az Újpesti Cseritit, amelyen keresztül személyeknek és csoportoknak egyaránt tudunk segíteni.

UK. Mint ismert, önnek szívügye a sport. Milyen sportolói múlt áll ön mögött? Hogyan vélekedik az újpesti sportéletről?

W.Zs. Fiatalabb koromban kézi- és vízilabdáztam, megítélésem szerint ez a két legkeményebb csapatsport, amit védőfelszerelés nélkül játszanak. Ez sokat adott nekem az élethez. Jó eredményeket csak csapatban lehet elérni. Sportrajongó vagyok, rendszeresen járok a lilák meccseire. Tavaly adtuk át Újpest első, saját uszodáját, amit önerőből építettünk. Természetesen az újpesti legendáról, Halassy Olivérről neveztük el. A londoni olimpia után aranyérmet nyert sportolóinkat díszpolgárrá nyilvánítottuk, így köszönve meg, amit Újpestért és az egész magyar sportéletért tettek. Az óvodákban és iskolákban sportpályákat építettünk. Hamarosan elkezdődik egy multifunkcionális sportcsarnok építése is. Egy százéves városnak eddig nem volt olyan sportlétesítménye, ahol például egy nemzetközi röplabdamérkőzést le lehetne játszani. Végre lesz. Az alapkőletétel egy-két héten belül várható. A tömegsport is nagyon fontos, ezért egy évben kétszer rendezzük meg a futó- és kerékpárfesztivált, ahol öt-hat ezer gyerek és szülő fut és kerékpározik együtt. Ez egy nagyon komoly közösségkovácsoló erő.

UK. Milyen változásokra számíthatnak majd az újpestiek a piacot illetően?

W.Zs. Újpest központi részén a főplébánia, a városháza és a piac egy olyan egységet alkot, ami valóban egy közösségi térré varázsolja ezt a részt. Nagyon szeretjük és büszkék vagyunk a piacunkra. Sajnos az épületek nagy része elavult és korszerűtlen, ezért döntöttünk úgy, hogy teljesen megújítjuk a piacot. Az építkezés ideje alatt a régi piac működni tud, és terveink szerint egyetlenegy napig sem kell bezárni.

UK. Október 12-én önkormányzati választások lesznek. Ön is újra indul a polgármesteri székért. Mire számít?

W.Zs. Bizakodó vagyok, egyrészt mert rengeteg biztatást, támogatást kapok az újpestiektől, akár levélben, e-mailben vagy a Facebookon, akár csak az utcán szólítanak meg. Másrészt úgy érzem, szemébe nézhetek a választóknak, sokat dolgoztunk az elmúlt négy évben, és van is látszata. De nagyon sok megoldandó feladat áll még előttünk, sok tervünk van, amivel Újpestet még otthonosabbá, még sikeresebbé tehetjük. Egy fontos dologra szeretném felhívni azoknak az újpestieknek a figyelmét, akik úgy gondolják, hogy újra megérdemlem a bizalmat. Arra, hogy egy polgármester önmagában nem elég a város fejlődéséhez. Kell hozzá a csapat is, vagyis olyan  képviselő-testület, amely támogatja, nem pedig gátolja a munkámat. Tehát aki azt akarja, hogy én vezessem tovább Újpestet, és ugyanúgy fejlődjön, mint az utóbbi időben, az olyan képviselőt küldjön a testületbe, aki együtt húz velem. Ha ez így lesz, szép eredményeket fog Újpest felmutatni a következő években is.  

forrás: Újpesti Találkozások Magazin 2014/4.szám


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya